Wyśmienita gnojówka dla ogórków gruntowych, które uwielbiają nawożenie podagrycznikiem, a w zasadzie przygotowaną z niego gnojówką.
Z jakich części roślin robimy życiodajną substancję.
Zarówno kłącza, jak i pędy, liście oraz kwiaty przydadzą się do zrobienia własnego nawozu do ogórków. Warto pamiętać, że podagrycznik zawiera najwięcej potasu w trakcie kwitnienia, czyli latem. Wiosną i jesienią obfituje natomiast w azot.
Oto przepis:
Zbieramy 1 kg kwitnącego podagrycznika. Całe lub pokrojone rośliny wrzucamy do wiadra;
Zalewamy 10 l wody i zostawiamy w zacienionym kącie ogrodu na 10-14 dni (fermentacja gnojówki zachodzi szybciej, gdy jest ciepło). Pamiętamy o codziennym mieszaniu.
Po tym czasie nawóz przestanie się pienić. Cedzimy go przez sito i rozcieńczamy w stosunku 1:10 (1 część gnojówki na 10 części wody). Resztki roślin wrzucamy na kompost.
Rozcieńczoną gnojówką podlewamy ogórki co 2 tygodnie przez całe lato.
Komentarze
Prześlij komentarz