Kompost, naturalny z obornika
Kompost
Idealny stosunek węgla do azotu mieści się między 25:1 a 30:1.
Zbyt dużo materiału bogatego w azot sprawi, że nasz kompost zacznie wydzielać nieprzyjemny zapach i dojdzie do strat azotu. Zbyt mała ilość azotu spowolni proces kompostowania.
Proporcje węgla ( C ) do azotu (N) w poszczególnych materiałach:
Materiały bogate w węgiel:
Łęty kukurydzy 75:1
Odpady od owoców 35:1
Liście 60:1
Łupiny od orzeszków ziemnych 35:1
Igliwie sosen 80:1
Trociny 325:1
Słoma 75:1
Zrębki drzew 400:1
Materiały bogate w azot:
Mocz 0,8 :1
Lucerna 12:1
Koniczyna 23:1
Fusy kawy 20:1
Odpady kuchenne 20:1
Odpady ogrodnicze 30:1
Ścinki traw 20:1
Siano 25:1
Obornik 15:1
Wodorosty morskie 19:1
Resztki warzyw 25:1
Chwasty 30:1
Jeśli chcemy byśmy z naszej kupy kompostowej pozyskiwali ciepło a mamy w sumie mało materiałów, to powinniśmy dążyć do proporcji 25:1 a nawet mniejszych. Można zatem założyć, że im więcej azotu (do pewnej granicy, prawdopodobnie około 12:1) tym szybciej zachodzi proces kompostowania, a co się z tym wiąże, tym więcej ciepła jest produkowane.
-----------------------------------------------
Drożdże nawóz
Aby przygotować nawóz z drożdży potrzebujemy tylko dwóch lub trzech składników. W wersji niesfermentowanej 17 g suszonych lub 50 g świeżych drożdży rozpuszczamy w pięciu litrach ciepłej wody i czekamy godzinę. Po tym czasie możemy użyć go do podlewania roślin lub dodać do kompostownika, jeśli zależy nam na przyspieszeniu rozkładu.
Wersja fermentowana nawozu z drożdży ma silniejsze działanie. By ją przygotować 17 g suszonych lub 50 g świeżych drożdży zalewamy 100 ml letniej wody i dodajemy ok. 100-200 g cukru. Następnie odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce, a po ich upływie dolewamy kolejne pięć litrów letniej wody. Czekamy dwa tygodnie, by nawóz sfermentował. Przed użyciem rozcieńczamy go z wodą w proporcji pół szklanki nawozu na pięć litrów wody. To zdecydowanie bardziej ekonomiczna i skuteczna wersja.
Jak stosować nawóz z drożdży?
Ważne, by nie przesadzić z ilością nawozu z drożdży. Wystarczy, że będziemy stosować go mniej więcej co dwa tygodnie. Sprawdzi się zarówno w przypadku roślin doniczkowych, jak i tych ogrodowych
Warto wiedzieć, że nawóz z drożdży ułatwia ukorzenianie sadzonek. Wykazuje także działanie owadobójcze i chroni rośliny przed zbyt szybkim pleśnieniem. Sprawdzi się doskonale do podlewania ogórków, pomidorów czy truskawek, ale także pozostałych roślin w domu i ogrodzie. By nawóz był jeszcze bardziej skuteczny, można wzbogacić go popiołem drzewnym
________________________________
Gnojówkę możemy robić z wszelkich roślin, zarówno z jednej, jak i z mieszanki.
Najpopularniejsze są: pokrzywa, mniszek lekarski, skrzyp polny, żywokost, rumianek, tasznik, wrotycz, gwiazdnica, zdrowe liście pomidora itd.
Pamiętajmy jednak, żeby nie robić nawozu z roślin przekwitniętych, z wytworzonymi nasionami. Można w ten sposób łatwo rozsiać „chwasty” po ogródku.
1 kg świeżego ziela (pokrzywy zebranej przed kwitnieniem) lub 200 g suszonego należy zalać 10 l wody i pozostawić do fermentacji na dwa-cztery tygodnie, w zależności od temperatury (w wyższej proces zachodzi szybciej). Gotowa gnojówka z pokrzywy jest ciemna, przejrzysta i się nie pieni.
___________________________
Najłatwiejszy sposób na nawóz ze skórek bananów
Najprostszym z nich jest zakopanie świeżych, najlepiej pociętych na kawałki skórek z banana w podłożu przeznaczonym dla roślin. Należy zrobić to na ok. 2-3 tygodnie przed sadzeniem roślin, aby skórki miały szansę nieco się rozłożyć i wstępnie użyźnić glebę.
Wprawdzie nie rozłożą się w tym czasie całkowicie, gdyż proces ich rozkładu jest powolny, ale dzięki temu przez wiele kolejnych tygodni będą stopniowo uwalniać składniki odżywcze, użyźniając podłoże i poprawiając jego strukturę. Oczywiście ta metoda jest przeznaczona dla roślin ogrodowych.
Najbardziej pracochłonne jest uzyskanie z bananowych skórek gnojówki. Jej przygotowanie jest podobne, jak przygotowanie gnojówek z innych roślin i trwa ok. dwóch tygodni. Rozdrobnione skórki zalewa się wodą, odstawia na dwa tygodnie w ciemne miejsce w odległej części ogrodu i codziennie miesza. Dopiero po tym czasie rozcieńczo.nym wodą płynem (w proporcji 1:10) można podlewać rośliny.
Komentarze
Prześlij komentarz