Kompost, naturalny z obornika i inne

 Kompost, naturalny z obornika

Obornik stosujemy jesienią w dawce 50-80 kg na 10 m². Mieszamy go z ziemią przez przekopanie na glebach ciężkich na głębokość 20 cm, na glebach lżejszych zaś na głębokość 8-12 cm. Następnie pozostawiamy w takim stanie do wiosny. 


Z kolei kompost stosujemy w dawce 20-60 kg na 10 m². Rozsypujemy go na przekopaną glebę i mieszamy za pomocą grabi. Kompostu nie przekopujemy, ponieważ jako nawóz próchniczny powinien być umieszczony w górnej warstwie gleby.



Do przygotowania gnojówki z pokrzyw potrzebujemy: 1kg pociętej pokrzywy, 10 litrów wody oraz plastikowego wiaderka. Pociętą pokrzywę umieszczamy w wiaderku zalewamy wodą i pozostawiamy do sfermentowania na czas od jednego do dwóch tygodni - w zależności od pogody (wysoka temperatura przyśpieszy proces fermentacji). Raz dziennie mieszamy dokładnie zawartość wiaderka, co pozwala przyśpieszyć proces fermentacji.
Nawóz z pokrzyw do pomidorów wykonuje się w postaci tzw. gnojówki. Najwięcej składników pokarmowych zawierają pokrzywy, które nie kwitną, zatem do przygotowania nawozu zbierzmy pokrzywy wiosną.
Nawóz z pokrzyw do pomidorów podczas fermentacji wydaje ostry nieprzyjemny zapach i mocno się pieni. Dlatego warto dodać do niego mączkę skalną, co złagodzi nieco silną woń płynu, wzbogacając go dodatkowo w potas. Świetnie do tego celu nadaje się mączka bazaltowa. Podobnie na złagodzenie zapachu zadziałają kwitnące rośliny kozłka lekarskiego.

Kiedy gnojówka z pokrzyw przestaje się pienić jest gotowa do użycia. Tak przygotowany nawóz z pokrzyw do pomidorów należy stosować dopiero po rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:10. Po rozcieńczeniu, pomidory podlewamy takim nawozem co dwa tygodnie.

------------------------------------------------------


Kompost 

Idealny stosunek węgla do azotu mieści się między 25:1 a 30:1.


 Zbyt dużo materiału bogatego w azot sprawi, że nasz kompost zacznie wydzielać nieprzyjemny zapach i dojdzie do strat azotu. Zbyt mała ilość azotu spowolni proces kompostowania.


Proporcje węgla ( C ) do azotu (N) w poszczególnych materiałach:

Materiały bogate w węgiel:

Łęty kukurydzy 75:1

Odpady od owoców 35:1

Liście 60:1

Łupiny od orzeszków ziemnych 35:1

Igliwie sosen 80:1

Trociny 325:1

Słoma 75:1

Zrębki drzew 400:1


Materiały bogate w azot:

Mocz 0,8 :1

Lucerna 12:1

Koniczyna 23:1

Fusy kawy 20:1

Odpady kuchenne 20:1

Odpady ogrodnicze 30:1

Ścinki traw 20:1

Siano 25:1

Obornik 15:1

Wodorosty morskie 19:1

Resztki warzyw 25:1

Chwasty 30:1


Jeśli chcemy byśmy z naszej kupy kompostowej pozyskiwali ciepło a mamy w sumie mało materiałów, to powinniśmy dążyć do proporcji 25:1 a nawet mniejszych. Można zatem założyć, że im więcej azotu (do pewnej granicy, prawdopodobnie około 12:1) tym szybciej zachodzi proces kompostowania, a co się z tym wiąże, tym więcej ciepła jest produkowane. 


-----------------------------------------------


Drożdże nawóz 


Aby przygotować nawóz z drożdży potrzebujemy tylko dwóch lub trzech składników. W wersji niesfermentowanej 17 g suszonych lub 50 g świeżych drożdży rozpuszczamy w pięciu litrach ciepłej wody i czekamy godzinę. Po tym czasie możemy użyć go do podlewania roślin lub dodać do kompostownika, jeśli zależy nam na przyspieszeniu rozkładu.


Wersja fermentowana nawozu z drożdży ma silniejsze działanie. By ją przygotować 17 g suszonych lub 50 g świeżych drożdży zalewamy 100 ml letniej wody i dodajemy ok. 100-200 g cukru. Następnie odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce, a po ich upływie dolewamy kolejne pięć litrów letniej wody. Czekamy dwa tygodnie, by nawóz sfermentował. Przed użyciem rozcieńczamy go z wodą w proporcji pół szklanki nawozu na pięć litrów wody. To zdecydowanie bardziej ekonomiczna i skuteczna wersja.


Jak stosować nawóz z drożdży?


Ważne, by nie przesadzić z ilością nawozu z drożdży. Wystarczy, że będziemy stosować go mniej więcej co dwa tygodnie. Sprawdzi się zarówno w przypadku roślin doniczkowych, jak i tych ogrodowych

Warto wiedzieć, że nawóz z drożdży ułatwia ukorzenianie sadzonek. Wykazuje także działanie owadobójcze i chroni rośliny przed zbyt szybkim pleśnieniem. Sprawdzi się doskonale do podlewania ogórków, pomidorów czy truskawek, ale także pozostałych roślin w domu i ogrodzie. By nawóz był jeszcze bardziej skuteczny, można wzbogacić go popiołem drzewnym


________________________________



Gnojówkę  możemy robić z wszelkich roślin, zarówno z jednej, jak i z mieszanki. 

Najpopularniejsze są: pokrzywa, mniszek lekarski, skrzyp polny, żywokost, rumianek, tasznik, wrotycz, gwiazdnica, zdrowe liście pomidora itd. 

Pamiętajmy jednak, żeby nie robić nawozu z roślin przekwitniętych, z wytworzonymi nasionami. Można w ten sposób łatwo rozsiać „chwasty” po ogródku.


1 kg świeżego ziela (pokrzywy zebranej przed kwitnieniem) lub 200 g suszonego należy zalać 10 l wody i pozostawić do fermentacji na dwa-cztery tygodnie, w zależności od temperatury (w wyższej proces zachodzi szybciej). Gotowa gnojówka z pokrzywy jest ciemna, przejrzysta i się nie pieni. 



___________________________


Najłatwiejszy sposób na nawóz ze skórek bananów

Najprostszym z nich jest zakopanie świeżych, najlepiej pociętych na kawałki skórek z banana w podłożu przeznaczonym dla roślin. Należy zrobić to na ok. 2-3 tygodnie przed sadzeniem roślin, aby skórki miały szansę nieco się rozłożyć i wstępnie użyźnić glebę.

Wprawdzie nie rozłożą się w tym czasie całkowicie, gdyż proces ich rozkładu jest powolny, ale dzięki temu przez wiele kolejnych tygodni będą stopniowo uwalniać składniki odżywcze, użyźniając podłoże i poprawiając jego strukturę. Oczywiście ta metoda jest przeznaczona dla roślin ogrodowych.


Najbardziej pracochłonne jest uzyskanie z bananowych skórek gnojówki. Jej przygotowanie jest podobne, jak przygotowanie gnojówek z innych roślin i trwa ok. dwóch tygodni. Rozdrobnione skórki zalewa się wodą, odstawia na dwa tygodnie w ciemne miejsce w odległej części ogrodu i codziennie miesza. Dopiero po tym czasie rozcieńczo.nym wodą płynem (w proporcji 1:10) można podlewać rośliny.



Komentarze