Gnojówka z liści pomidorów.

 Gnojówka z liści pomidorów. 

Gnojówka zawiera dużo potasu, fosforu i azotu oraz mikroelementów, a także witamin i beta-karotenu. Najczęściej wykorzystuje się ją do zasilania pomidorów, ogórków, kapusty, drzew i krzewów owocowych, ale sprawdzi się praktycznie przy wszystkich roślinach ogrodowych, także ozdobnych.
Dodatkowo, w liściach pomidora obecne są alkaloidy steroidowe – tomatyna, tomatydyna oraz ich liczne pochodne – które mają właściwości odstraszające szkodniki, takie jak mszyce, przędziorki, ślimaki czy gąsienice. Może również ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób grzybowych, takich jak mączniak czy czarna plamistość liści.

Jak zrobić gnojówkę?

Przygotowanie gnojówki z liści pomidora jest bardzo proste, wymaga jedynie świeżych, zdrowych liści i pędów pomidora oraz wody – najlepiej deszczówki. Liście należy rozdrobnić i umieścić w plastikowym, szklanym lub kamionkowym pojemniku (można wykorzystać też inne materiały oprócz metalu). 

   Na 1 kg liści i łodyg przypada 10 l wody. Rozdrobniamy liście, zalewamy wodą i odstawiamy zacienione miejsce. Po 2 - 4 tygodniach gnojówka jest gotowa. Sygnałem jest brak piany i charakterystyczny, intensywny zapach.

  Gotową gnojówkę należy przed użyciem rozcieńczyć wodą. Do podlewania roślin stosuje się roztwór w proporcji 1:10. Tak przygotowanym nawozem podlewa się rośliny co 1-2 tygodnie przez cały okres wegetacyjny, najlepiej rano lub wieczorem, unikając polewania liści i owoców.

Komentarze