Gnojówka z czosnku

 Gnojówka z czosnku do podlewania pomidorów

Przygotować składniki: ząbki czosnku (75 g), lub świeże liście i łuski czosnku (500 g) suche liście i łuski czosnku (200g).

Przygotowany materiał rozdrobnić i zalać 10 l wody, odstawić na 2-4 tygodnie do fermentacji.

rozcieńczyć w proporcji 1:10 i przecedzić.

Gnojówka z czosnku do podlewania pomidorów

Poza wyciągiem i wywarem z czosnku do oprysku pomidorów, warto także przygotować gnojówkę z czosnku, która służy do podlewania roślin (nie jest to oprysk).

Rozcieńczona gnojówka z czosnku w proporcji 1:10 wzmacnia roślinę i zapobiega rozwojowi chorób grzybowych oraz atakom szkodników. Należy ją sporządzać w kamionkowym, drewnianym lub plastikowym pojemniku, ustawionym w cieniu lub półcieniu. Musi być przykryta, ale nie szczelnie (najlepiej gazą). Czas sporządzenia wynosi 2-4 tygodnie. Po tygodniu na powierzchni będzie tworzyła się niewielka ilość piany, to znak, że gnojówka zaczyna fermentować. Po 2-3 dniach należy ją zamieszać. Będzie gotowa do użycia, gdy nie będzie się już tworzyła nowa warstwa piany. Powinna mieć brunatny kolor.



Komentarze